Sari la conținut

Pericole instalatii sanitare

  • de
teava ruginita

Daca nu ai patit pana acum (sper ca nu) sigur ai auzit de cineva care era in vacanta sau concediu si a primit telefon ca are apa in casa si colac peste pupaza a inundat si cativa vecini.

De regula instalatia sanitara la imobilele vechi este fie executata cu tevi de plumb (reprezinta un pericol pentru sanatate) fie cu teava de plastic la apa rece si teava de metal (predispus corodarii) la teava de apa calda. Dejavantajele sunt multiple, poate ceda oricand, se poate infunda (in special cea de metal) acest lucru reducand presiunea in cel mai bun caz iar in cel mai rau… adio apa.  O alta problema o reprezinta scurgerea, nu de putine ori am constatat ca aceasta era din fonta (material foarte casant si foarte subtire dupa trecerea vremii din cauza oxidarii/corodarii) aceasta cedand de foarte mute ori si necesita clar inlocuirea (se poate repara un tronson dar nu vedem rostul, odata ce a cedat intr-un punct sansele sa cedeze iar in alta parte sunt doarte mari!)

Recomandarea noastra este ca la achizita unui apartament sau alt tip de spatiu vechi sa schimbati instalatia sanitara cat mai repede, din coloana blocului, sperand ca macar aceasta sa fi fost schimbata de asociatie / firma de administrare, cu una de PP-R.

Daca avem deja coloana schimbata recent am scapat de jumatate din griji, daca nu bine ar fi sa aduceti asta in discutie, in calitate de nou proprietar, la prima discutie cu administratia. Nu costa mult, raportat la numarul de locatari din bloc si sunt destul de multe companii care pot face acest lucru.

Am ajuns din nou in interior, asa cum spuneam mai sus recomandam schimbarea conductelor de apa calda/rece inclusiv de incalzire cu PPR, material foarte rezistent, usor de pus in opera si garantata de producator 50 DE ANI! Recomandam totodata sa nu se faca rabat la calitatea robinetilor, nu se inlocuiest usor daca cedeaza si nu vedem economia facuta comparativ cu unii de brand.

Costurile nu sunt mari, estimam undeva intre 2000 – 4000 lei cu materiale incluse, in functie de complexitate. Nu am luat in calcul si o centrala, aceasta impreuna cu traseele aditionale cresc pretul. Din nou, instalatia sanitara si de incalzire nu se face dupa ureche cu un „Nea”, ci cu un instalator cu diploma si autorizat. Recomandam totusi o companie pentru simplul fapt ca ofera garantie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *