Cum verificam instalatia electrica si ce presupune acest proces?
In prima instanta verificam punctul de distributie (cofret) ce face legatura intre furnizor si locatie. Ideal este ca aceasta sa fie recenta si cu sigurante automate, totodata sa fie capabila de furnizarea unui curent mai mare decat necesitatea maxima a locatiei. Ajungem la tabloul intern, asa cum precizam intr-un articol similar (pericole instalatii electrice) acesta trebuie sa fie in stare bune, cu sigurante automate si dimensionat corect.
Circuitele din tablou nu au un numar fix (difera de la locatie la locatie) ceea ce ne intereseaza este ca fiecare consumator mare sau special (AC, masina spalat vase, masina spalat rufe, centrala termica, cuptor electric, etc… ) sa aiba circuit separat cu siguranta separata. Daca la iluminare, pentru un aprtament cu 2 camere sunt suficiente 2 circuite (fie de 6A fi de 10A) pentru prize avem nevoie de sigurante de 16A. Totodata nu trebuie sa omitem si un disjunctor cu protectie diferentiala, mai ales daca avem sursa de alimentare si in baie (priza in baie). Daca pana aici totu este ok trecem la inventarierea prizelor prezente la locatie, pozitionarea lor cat si cea a intrerupatoarelor si prizelor de curenti slabi (TV / Internet). Suntem atenti la pozitia lor, numarul cat si la calitatea lor.
*** Neaaparat prizele de curent 220V trebuie sa aiba si impamantare.
Daca totul este ok, analizam detaliat si corpurile de iluminat, functionalitatea, aprinderea, numarul si calitatea lor.
Acesta este un scurt rezumat ce nu indica toate detaliile prezente in Raportul Complet intocmit de Expertimo la locatie.