Sunt multe riscuri asociate utilizarii unei instalatii invechite a unui imobil si/sau multe cazuri in care cedeaza ori faci un maraton constant care tabloul electric pentru a il reseata.
Ca mai raspandita cauza este vechimea. Standardele si normele s-au schimbat iar necesitatea noastra de energie a crescut. Cum se traduce acest lucru, avem nevoie de mai multa energie electrica decat poate instalatia sa transporte. Va amintiti (multi inca au) la un apartament cu doua camere sa zicem, ca aveam doua circuite? Unul de prize si unul de lumini 😊. Acum lucrurile stau putin altfel, avem nevoie de 1 pentru lumini, 1 pentru AC (daca sunt 2 AC-uri atunci 2 circuite), unul pentru centrala termica (daca este cazul), cateva pentru prize, minim minim 2 pentru cele necosumatoare (cu consum mic), 1 pentru masina de spalat vase, 1 pentru cea de rufe, 1 pentru cuptorul electric si inca unul pentru blatul de lucru de la bucatarie (expressor, prajitor de paine si alte electrocasnice ce consuma mult >1500W) Am pierdut numarul… minim 8, ideal… 10 la care adaugam si 1 disjunctor cu protectie diferentiala si un general. Voila, tablou electric cu 12 circuite.
Riscuri majore: o instalatie veche poate ceda, nu mai functioneaza un circuit, poate lua foc (o mare parte din imobilele vechi au instalatia executata cu aluminiu pe o panglica) ne putem electrocuta (nu stim ce modificari de genul priza din priza din lumina) a facut fostul proprietar, sau in cel mai bun caz poate cauza un mare disconfort.
Recomandarea noastra este ca la achizitionarea unei locuinte vechi acesta sa fie primul pas in renovare. Bine inteles, nu cu un „Nea” ci cu un Electrician cu diploma si autorizat, de preferat firma ca sa avem si o garantie in caz de avarii.
De regula pretul se situeaza intre 5000 si 8000 de lei (de referinta apartament cu 2 camere), in functie de complexitate, trasee (pe unde se trag cablurile) si in functie de cerintele clientului. Nu am luat in calcul aici lustrele, prizele si intrerupatoarele.