Pereti cu huma?
Ce este de facut atunci cand locatia are peretii acoperiti de huma?
- NU mai cauta pe internet o solutie miraculoasa, NU exista! Huma trebuie indepartata de pe suprafete inainte ca acestea sa poata fi gletuite sau zugravite.
- Cum se indeparteaza huma de pe pereti? In primul rand se uda cu apa, cat mai multa si cat mai des. Din expertienta acumulata in peste 7 ani ca inginer pe santierele din Bucuresti, huma trebuie udata de aprox 3-4 ori la intervale de 15-20 minute (te apuci de o camera si cand ai terminat repeti poveste de inca 2-3 ori) aceasta se inmoaie usor si este mult mai simplu sa o indepartezi mecanic (spaclu tare). Pentru a o inmuia poti sa folosesti atat un trafalet mare (18cm si stufos) dar vei face febra daca nu esti invatat cu o astfel de munca, fie cu un aparat de stropit cu pompa folosit in gradina.
- Am razuit huma cu spaclu, acum pot trece mai departe? NU! treuie sa te asiguri ca indepartezi si restul de huma, chiar daca ai razuit suprafetele inca se mai vede pe perete. Pentru a scapa in totalitate de ea trebuie sa folosesti un burete (similar cu cel caare stergeai tabla in scoala) inmuiat in apa si sa stergi peretii cu simt de raspundere. Buretele trebuie spalat iar si iar intr-o galeata cu apa curata.
- Am spalat huma, ce mai trebuie sa fac? Dupa ce ai spalat peretii acestia trebuie lasati la uscat putin, in functie de vremea de afara sau temperatura interioara. Pasul urmator este sa aplici o amorsa buna, nu cea care este destinata stratului de lavabil. Recomandam o amorsa ce nu necesita dilutie, o amorsa tare (noi foloseam in trecut Ceresit CT 17). Citeste bine ambalajul produselor de constructii, mare parte din greselile de la santier nu erau datorate expertentei lucratorilor ci faptului ca nu respectau instructiunile producatorului de pe ambalaj!
- Daca ai ajuns aici inseamna ca ai efectuat toti pasii si ai scapat de huma. Iti recomandam sa aplici 1-2 straturi de glet de incarcare, respectand grosimea maxima recomandata si ulterior 1-2 straturi glet de finisaj.
- Slefuirea suprafetelor se face folosind un material abraziv in functie de gletul de finisaj.
- Aplicarea lavabilului (vopselei acrilice) se face numai dupa ce in prealabil ai aplicat amorsa pe suprafete (nu in lavabil cum face Dorel). Se recomanda aplicarea a doua straturi de vopsea lavabila pentru rezultate optime
Nu uita, daca ai dubii in legatura cu locatia ce vrei sa o achizitionezi, apeleaza la un expert in domeniu pentru constatare si evaluare. Nu iti asuma riscuri inutile si mai important nu te pune in pericol. Viciile locatiei nu doar ca iti afecteaza bugetul dar pot fi daunatoare pentru tine si cei dragi tie!