Sari la conținut

Ce gleturi sa folosesc?

  • de
gelt de incarcare glet finisaj

NU exista „cel mai bun glet”, exista mai multe tipuri fiecare destinat unui anumit grad de calitate sau anumitor cerinte.

Pe piata din Romania sunt 4 timpuri de glet fiecare cu avantajele si dezavantajele aferente:

  1. Gleturile pe baza de ipsos, de regula cele mai comune in magazinele de bricolaj (Dedeman / Mathaus / Hornbach etc…) In aceasta categorie intra (denumire comerciala) Gletul Meseriasului Adeplast GM-20, Rigips Rimano Bianco, Baumit Fino Grande, Ceresit CT 126, Primus GLI 49 etc… Acestea au o aderenta buna la suport insa nu sunt recomandate in spatii cu umezeala (exterior, baie, bucatarie). Un dezavantaj ar fi ca aceste necesita slefuire, totodata se recomanda slefuirea lor in urmatoarea zi dupa aplicare deoarece devin foarte tari si procesul poate dura mult mai mult!
  2. Gleturi pe baza de ciment, acestea pot fi utilizate atat la interior cat si la exterior inclusiv in baie si bucatarie. Spre deosebire de alte gleturi acestea nu au nevoie de o slefuire atenta dupa uscare, suprafetele ramanand foarte netede. Un alt avantaj fata de cele pe baza de ipsos este ca acestra pot fi slefuite si dupa mai multe zile de la aplicare. Cateva exemple de gleturi pe baza de ciment: Ceresit CT 127, Apla Fill Finisaj, Apla Fill Finisaj Exterior.
  3. Gleturi pe baza de var si ipsos asa cum sugereaza sui denumirea au in componenta lor si var ajutand la obtinerea unor suprafete foarte netede ce nu necesita slefuire ulterioara. Gleturile care au in componenta si var pot fi aplicate si in medii umede si ajuta foarte mult la combaterea aparitiei mucegaiului. Gleturi cu var in componenta: Baumit FinoKlima, Knauf Velvet
  4. Gleturi sintetice (premixate, gata de aplicare) Fie ca sunt la sac sau la galeata acest tip de glet usureaza munca si asigura o mixare si o proportie material-apa optima. Acestea din urma find foarte flexibile spre deosebire de cele be baza de ipsos sau ciment, necesita slefuire ulterioara si se comporta excelent ca si aderenta dar si in medii critice (umezeala si fluctuatii de temperatura). Cateva exemple: Knauf Finitura, Knauf Superfinish, Oskar, Adeplast Silber etc…

Gleturile nu trebuie alese doar dupa componenta acestora (ipsos, ciment, var, sintetic) ci si dupa gradul de finisaj cerut, astfel daca luam de referinta un perete de gips-carton, aceste cerinte se impart in 4 categorii:

  1. Q1 Suprafete fara cerinte estetice. Acest nivel de calitate se refera la suprafetele ce nu au nicio cerinta estetica si prin urmare se acopera cu alte materiale (faianta) sau in zonele tehnice. Este suficient sa se umple rostul dintre placi cu material, sa se aplice banda de imbinare si sa se acopere cu glet suruburile de fixare a placilor.
  • Q2 Suprafete cu cerinte minime estetice, ce urmeaza sa fie acoperite fie cu tencuiala decorativa structurata, tapet texturat gros sau zugraveli mate. Fata de Q1 se va aplica un alt strat de glet peste banda de imbinare si sa fie slefuit ulterior uscarii. Aceste suprafete, chiar daca nu arata tocmai bine sunt ok deoarece stratul de finisaj (tencuiala decorativa sau tapet texturat) nu o sa preia acele imperfectiuni.
  • Q3 Suprafete cu cerinte estetice, pe care urmeaza sa fie aplicate finisaje de sub 1mm grosime (tapet fin, zugraveli colorate) se recomanda, fata de Q2 aplicare unui glet de pana la 0.3mm grisome pe intreaga suprafata  si slefuirea ulterioara a acestuia dupa uscare. Acest tip de finisaj reduce considerabil abaterile de planeitate si netezeste suprafata. Se recomanda aplicarea de gleturi gata preparate peste pasii urmati la nivelul Q2.
  • Suprafete impecabile, cu cerinte estetice mari. In cazul aplicarii unui tapet fin si lucios ori al unei vopsele glossy sau metalizate ori stucco / altor zugraveli lucioase este necesara realizarea unei suprafete aproape perfecte fara abateri de planeitate sau imperfectiuni. Acest proces se realizeaza prin aplicarea unui glet in grosime de peste 1mm. Pro obtine un nivel de calitate Q4 alegand aceleasi gleturi ca la Q3 (gleturi fine sintetice gata preparate) aplicate intr-un strat mai gros peste nivelul de calitate Q2.

Speram ca te-am lamurit in linii mari dar daca ai nevoie de parerea unui inginer cu experienta pentru verificarea lucrarilor ori doresti o analiza tehnica inainte de a cumpara o locatie / spatiu / locuinta, apeleaza cu incredere la specialistii Expertimo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *