De cele mai multe ori majoritatea opteaza pentru un apartament nou datorita faptului ca nu mai ramane decat sa il mobileze si este gata de locuit. Avantajele sunt multiple:
- instalatii electrice noi, cu prize dispuse conform nevoilor timpurilor noastre, prize de date (internet) si coaxiale (TV). Circuitele electrice sunt impartite corespunzator, in functie de marii cosumatori (cuptor electric, AC), protectie diferentiala pentru grupul sanitar etc…
- instalatii sanitare noi, ceea ce inseamna ca scapi de vestitul apel telefonic cand esti in vacanta iar vecinul te anunta ca l-ai inundat 😊. Cada, WC-ul si chiuveta stralucesc si sunt perfect functionale, fara scurgeri infundate.
- Tamplaria, mult mai bine optimizata pentru pierderile de energie termica si totodata mult mai eficienta in izolarea fonica.
- Etc…
Dezavantaje…. nu sunt multe, dar printre ele s-ar numara pretul (mai ales daca optam pentru o zona apropiata de metrou) iar zona este deja limitata din punct de vedere al dezvoltarii noilor constructii. Inca un dejavantaj ar fi constructorul, daca nu este unul de renume riscam sa cumparam un camin unde s-a facut rabat la calitatea materialelor in detremintul profiturilor. Un altul ar fi cheltuielile administrative mai mari, paza, sistemul de supraveghere, de regula noile constructii au deja o companie care se ocupa de aceste lucruri dar preturile nu sunt tocmai egale cu cele din blocurile „Ceausiste”.
Pe de alta parte, un apartament vechi poate insemna o o oportunitate daca il achizitionam la un pret bun, mai alesintr-o zona unde nu mai este loc de o noua constructie, si totodata luam serios in calcul toate costurile de renovare.
Nu ma astept ca toti sa fie de acord dar costurile de renovare a unui apartament care sa spunem ca nu a mai avut nicio imbunatatire de apro. 20 ani sunt destul de mari. Pot face o estimare bazata pe experienta anterioara in domeniu; aproximativ 200-230 Euro/mp util este o suma practicata de majoritatea companiilor de renovari si amenajari interioare. Aceasta include de regula taote materialele necesare pentru renovare (instalatie electrica completa cu prize, intrerupatoare si tablou echipat) gleturi, adezivi, vopsea acrilica (lavabil / vinarom) si tot ce tine de aceasta sfera. Mai sunt si alte cheltuieli cu ar fi gresia-faianta, lustrele, mobilierul, parchetul si obiectele sanitare care nu sunt de regula incluse in pretul prestatorului.
Rezumat, pentru renovarea completa a unui apartament ajungem cu usurinta la 270-300 Euro/mp. Este o suma consistenta, spre exemplu pentru un apartament cu 2 camere cu o medie de 60mp scoatem din buzunar, pe langa costul de achizitie, inca 18000Euro. Daca adaugam si costul initial de aprox. 1200-1300 euro (media intr-o zona decenta, nu Ferentari nici Piata Romana) ajungem la un buget total de 88200 respectiv 96000. Singurul avantaj aici este zona aleasa (orasul este plin de blocuri vechi) si personalizarea dupa bunul plac!